Skip links

Heb ik een uv lamp nodig voor de vijver?

Met een uv lamp houd je de vijver helder. De uv lamp voor de vijver is namelijk extreem goed in het verwijderen van zweefalgen. In de wintermaanden hoef je de uv lamp niet aan te houden. Er zijn dan namelijk geen algen te vinden. Maar hoe werkt een uv lamp in de vijver nu precies, en waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat doet een uv lamp voor de vijver?

Een uv lamp is een speciale lamp waar het water langs wordt gepompt. De vijverpomp stuurt het water richting de vijverfilter. In de filter wordt de uv lamp geplaatst. Wanneer het water langs deze lamp gepompt wordt, zorgt het uv licht ervoor dat zweefalgen, (slechte) bacteriën, virussen en schimmels afsterven. De uv-straling vernietigt het DNA van de micro-organismen. Desinfectie met een uv lamp is dus een perfecte toevoeging aan je filtersysteem en voorkomt veel problemen in de vijver. Het heeft geen negatieve bijwerkingen op de vijver.

UV-C lamp aansluiten op de vijver

Een uv lamp wordt altijd op het filtersysteem aangesloten. Wanneer je graag een uv lamp wilt gebruiken om de vijver te filteren, moet je een UV-C vijverfilter aanschaffen. Deze hebben een ingebouwde uv lamp die zorgt voor het filteren van het water.

Catalogus 2025

Download vandaag de nieuwe catalogus van Filtreau. UV-C verlichting, maar ook filters en Accessoires.

Wanneer een uv lamp aanzetten?

Als de watertemperatuur stijgt boven de 10°C zet je de uv lamp weer aan. De vissen worden weer actief en het vijverseizoen gaat weer beginnen. Dit is meestal in de maand maart. Hierdoor gaan er ook weer zweefalgen groeien. Deze groei voorkom je met goede UVC-filter. Start daarbij de vijver ook goed op met extra vijverbacteriën.

Wanneer een uv lamp uitzetten?

Het is altijd belangrijk om de waterkwaliteit van de vijver regelmatig te testen. Hierdoor bepaal je het beste wanneer je de uv lamp uit kunt zetten. In de regel geldt dat de lamp uitgezet kan worden als de temperatuur onder de 10°C komt. Er groeien dan namelijk bijna geen (schadelijke) algen meer in de vijver. In de meeste gevallen is dit tussen november en februari. Het uitzetten van de filter lamp zorgt ervoor dat je minder energiekosten betaalt. Dat is natuurlijk goed voor je portemonnee!

Hoe vaak uv lamp vervangen?

Over het algemeen wordt een uv lamp ieder vijverseizoen vervangen. Een uv lamp verliest op den duur namelijk zijn filterkrachten. De lamp is dan niet meer sterk genoeg om het DNA van alle bacteriën, schimmels en algen te vernietigen. De levensduur van de Filtreau uv lampen zit tussen de 8.000 en 13.000 branduren. Dit komt neer op ongeveer 12-15 maanden. Afhankelijk van hoe lang je de lamp precies aan hebt staan, moet je hem dus gaan vervangen. De meeste mensen kiezen ervoor om jaarlijks de lamp te verwisselen, zodat je zeker weet dat hij de meest efficiënte filtratie verzorgt.

De werkelijke levensduur van een UVC lamp wordt o.a. bepaald door de koeling van de lamp. Gedurende de levensduur van een UVC lamp neemt de sterkte geleidelijk af.

This website uses cookies to improve your web experience.
pl_PL