Skip links

Gids voor het aanleggen van een vijver in de tuin

Niks is beter dan genieten op een heerlijke zomeravond, kijkend naar het leven in en rond de vijver in uw tuin. De ontspanning die het geluid van een waterval of stromend beekje geeft na een drukke werkdag of de rust die een zuivere zwemvijver geeft. Vandaar dat het ook niet verbazingwekkend is dat de vijver steeds meer in de belangstelling komt. Overigens ook bij u! Geen enkele tuin is immers te klein voor een vijver. Daarnaast brengt zelf een vijver maken niet veel moeilijkheden met zich mee. Wellicht heeft u interesse gekregen en bent u op zoek naar meer informatie met betrekking tot het zelfstandig aanleggen van een vijver in de tuin. Bij onze dealers bent u aan het juiste adres voor de juiste informatie/advies omtrent de realisatie van een nieuwe vijver. Alvorens u begint met de aanleg van uw vijver, is het noodzakelijk om stil te staan bij een aantal basisaspecten.

De meest voorkomende fout bij een vijver onderhouden

De meest voorkomende fout bij onervaren vijverbezitters is het gebrek aan vooraf bedenken van een plan van aanpak. Men begint in de meeste gevallen direct met het graven van een gat, koopt gauw een pomp, folie, flora en fauna om binnen vierentwintig uur een vijver te realiseren. Echter realiseer je niet vlug een vijver van goede kwaliteit in korte tijd. Men dient hier de tijd voor te nemen. Het herstellen van eerder gemaakte fouten in de beginfase zijn moeizaam te herstellen. Er dienen verantwoorde keuzes te worden gemaakt om hoge kosten, onnodig werk en bijkomende teleurstellingen te vermijden. Loop onderstaande vragen eens door en sta bij elke vraag even stil, voordat u overgaat op het ontwerp en aanleg van de vijver. Een van de keuzes die gemaakt moet worden, is het kiezen tussen een gravity-fed filtersysteem of een pump-fed filtersysteem. Lees verder in deze blog voor meer informatie over gravity en pump.

Is een vijver de juiste keuze voor jouw tuin?

Deze vraag heeft u uzelf vast wel al gesteld. Het aanleggen van een vijver is stap één. Maar houdt er rekening mee dat het onderhouden van een vijver een hobby is, waar u tijd, moeite en geld in dient te stoppen. Indien u niet bereidt bent om regelmatig om te kijken naar de vijver, kunt u er beter niet aan beginnen. De vijver wordt dan mogelijk een irritatiebron. De vijver die je wellicht hebt gezien is goed onderhouden en is niet vanzelf mooi geworden.

Een vijver onderhouden is niet moeilijk en een goed ontworpen vijver is de tijd en het geld waard. Je nieuwe vijver zal tijd vrijmaken in de tuin.  Je hoeft het gazon niet te maaien, te bestraten of elk jaar nieuwe bloembollen te planten. 

Welke soort vijver past bij jouw tuin?

Er bestaan diverse soorten vijvers met elk hun eigen karakteristieken en concrete eigenschappen. Ook ieder met een eigen manier van aanleg, vormgeving, budget, kosten en onderhoud. Het is van belang dat u zich allereerst verdiept in het type vijver die het meest geschikt is voor u, voordat u begint met de werkzaamheden. Verderop worden er vier verschillende soorten vijvers beschreven. Vraagt u zich daarnaast af wat de juiste locatie in de tuin is en welk formaat de vijver wordt.

Natuurlijke vijver/planten vijver

De vijver waarbij planten centraal staan, wordt de natuurlijke vijver ofwel plantenvijver genoemd. Deze vijver kent diverse dieptes met betrekking tot de bodem aangezien de waterplanten op de juiste diepte geplant dienen te worden. Het is vandaar ook vanzelfsprekend dat hier rekening mee gehouden moet worden tijdens de aanleg. Over het algemeen worden er in dit soort vijvers slechts enkele tot geen vissen gehouden, wat een evenwichtige en zuivere vijver zonder filtersysteem mogelijk maakt. Overigens zal dit type vijver wel andere dieren aantrekken, zoals amfibieën en insecten. Het diepste punt van dit type vijver is maximaal 80 tot 100 centimeter.

Het onderhoud beperkt zich tot het controleren van de waterkwaliteit, onderhouden van de planten. De benodigde kosten zitten grotendeels eenmalig de aanschaf van de vijverplanten.

Gemengde vijver

De gemengde vijver, de naam zegt het al, is een vijver aangelegd en ingericht op dezelfde manier als de plantenvijver in combinatie met een aantal vissen. Het is wenselijk om onder andere te zorgen voor één of meerdere filtersystemen aangezien vissen afvalstoffen uitwerpen. Wellicht zijn andere technische en/of fysieke voorzieningen ook gewenst. In deze soort vijver wordt het afgeraden plantetende vissen uit te zetten, zoals karperachtigen en koi. Mits u maatregelen treft om de vissen van de beplanting af te schermen. Vissen die wel geschikt zijn voor dit soort vijvers en de planten met rust laten zijn goudwindes, goudelritsen, sarasa’s en shubunkins. De combinatievijver kent eveneens regelmatig onderhoud aan de technische installatie naast het onderhoud aan de vijverplanten. Ook dient de vijver eens per jaar ontdaan te worden van bodemslib en moet er steeds gezorgd worden voor een optimale kwaliteit van zowel het water als de gezondheid van de flora en fauna. Natuurlijk hebben vissen in de vijver ook voeding nodig en soms medicamenten. Afhankelijk van het formaat en de wensen omtrent de vijver, zullen de onderhoudskosten gemiddeld zijn en de investering gemiddeld tot hoog.

Koivijver

Prachtige vissen voor in de vijver zijn de Koi. Echter heeft deze vis een exceptioneel aangelegde, ingerichte en onderhouden nodig. Het deel waar de Koi zwemmen, moet plant vrij zijn aangezien zij alle planten in de vijver zullen opeten gezien het planteneters zijn. Dit houdt in dat er een kwalitatief superieur technische filterinstallatie zal moeten worden geplaatst, eventueel in combinatie met een gescheiden deel voor de moerasplanten. Het aparte gedeelte, ook wel helofytenfilter genoemd, staat in verbinding met de koi vijver waar het water wordt rond gepompt. Overigens worden er regelmatig nog andere technische faciliteiten ingezet, zoals een UV-lamp of vijververwarming.

Voordelig aan de koi vijver is dat het, naast een natuurlijke omgeving, eveneens in een zeer abstracte omgeving kan worden aangelegd zonder dat men rekening hoeft te houden met eventuele beplanting.

Koivijver

 

Een koi vijver is op zijn minst 150 centimeter diep in verband met het overwinteren van de vissen. De investering in dit soort vijvers is relatief hoog tot zeer hoog, afhankelijk van het formaat van de vijver, de benodigde materialen en de aanschaf van de koi. Om de gezondheid van de vissen te blijven waarborgen, hoort een koi vijver continu te worden onderhouden. Ook de filters moeten regelmatig worden onderhouden. Dit maakt dat de onderhoudskosten hoog op kunnen lopen, mede door de energielasten in verband met de apparatuur die wordt gebruikt, het met regelmaat verversen van het water en door het voer en medicamenten indien nodig. Er kan worden geconcludeerd dat de koi vijver geschikt is voor hobbydoeleinden.

 

Zwemvijver

Een zwemvijver biedt een charmanter aanzicht in de tuin ten opzichte van een betegeld zwembad. Wellicht dat dit de belangstelling voor een zwemvijver doet groeien. Daarnaast maakt dit het mogelijk om gezond en zuiver zwemwater in uw tuin te realiseren, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chloor en andere chemicaliën.

Net als de koi vijver, bestaat een zwemvijver uit twee delen. Namelijk uit een deel zonder planten, waar u in kan zwemmen, en een deel met een helofytenfilter (moerasplanten). Daarnaast wordt soms ook een technische filterinstallatie aangelegd ter ondersteuning als er intensief gebruik wordt gemaakt van de zwemvijver tijdens bepaalde perioden. Het is ongebruikelijk om vissen te houden in een zwemvijver, maar niet uitgesloten/onuitvoerbaar. Het is alleen de vraag of zowel de mens als de vis het fijn vinden om met elkaar in aanraking te komen.
Het zwemvijver kan in een strakke vorm maar ook in een natuurlijke vorm worden gerealiseerd. 
Vaak wordt er oeverbeplanting ingezet bij een natuurlijke vormgeving, dit is uit ethische overwegingen. De diepte van het zwemgedeelte is normaliter 140 – 160 centimeter gezien dit voldoende is om te kunnen zwemmen en water wat dieper is blijft langer koud. De kosten van de aanleg van een zwemvijver is redelijk hoog, dit komt door het vrij grote formaat.   De aanleg wordt vaak gedaan door professionals.

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, wil je meer weten over onze producten, of heb je advies nodig over jouw specifieke situatie? Onze specialisten staan klaar om je te helpen!

Download gratis

2025 catalogus download

Download vandaag de nieuwe catalogus van Filtreau. Filters, UV-C verlichting en Accessoires.​

This website uses cookies to improve your web experience.
nl_NL

Download catalogus

Download vandaag de nieuwe catalogus van Filtreau.
Filters, UV-C en accessoires.