Skip links

Heb je een vraag?

Laat ons je helpen.

Heb je vragen? Wij hebben antwoorden. Blader door onze veelgestelde vragen om gedetailleerde antwoorden te vinden op veelvoorkomende vragen over onze producten, installaties en diverse andere onderwerpen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Algemeen

Wij hebben het volledige productieproces in eigen handen. Wij ontwikkelen onze producten in onze eigen fabriek in Son, Nederland.

Ja, voor al onze producten is het mogelijk om een private label te starten. Neem voor de precieze mogelijkheden contact op met onze verkoopspecialisten. Zij staan u graag verder te woord.

Verzending

Wij verzenden momenteel naar meer dan 60 landen wereldwijd. Het is mogelijk om vanuit de hele wereld bij ons te bestellen. Neem contact op met onze sales afdeling en wij helpen je graag verder!

Filters

Voor ieder product op onze website hebben wij reserveonderdelen. Deze kunt u altijd bij bestellen als u het product heeft aangeschaft. Bij ieder product staan deze reserveonderdelen met artikelnummer benoemt.

Een groot deel van de vijvers dienen een filterinstallatie te hebben. Dit is van belang als de vijvers intensief worden gebruikt. Een filter is alleen overbodig indien er geen of enkele vissen in de vijver zwemmen, de vijver grotendeels bestaat uit zuiverende planten én als de vijver zich in de schaduw bevindt. Het is essentieel dat de vijver optimaal gefilterd wordt als er veel vissen in gevestigd zijn, maar ook als het een zwemvijver is waarin vaak gezwommen wordt. Wanneer afvalstoffen niet consequent verwijderd worden uit het water, resulteert dit zich in een ongezonde troebele vijver.

Er bestaan vier belangrijke factoren bij de keuze voor een filtersysteem:

  • De omvang van de vijver; grotere vijvers dienen een grotere filter te hebben.
  • De frequentie vissen in de vijver; hoe meer vissen in de vijver, hoe groter de filter moet zijn.
  • Het aantal zuiverende planten in de vijver; planten ontlasten de filter door een deel van de waterzuivering voor hun rekening te nemen.
  • De ligging van de vijver; als een vijver zich voornamelijk in de zon bevindt, wordt de kans op algenvorming vergroot.

Een trommelfilter is een compleet automatische voorfilter. Via de inlaatkamer wordt het water naar binnen geleid, waarbij het vervolgens in een trommelvormige zeef terecht komt. De trommel is voorzien van een filtergaas van bijvoorbeeld 60 micron. Dit houdt in dat deeltjes vuil groter dan 0,06 millimeter niet door het gaas heen kunnen. Deze deeltjes hechten zich aan de binnenkant van de trommel, waardoor de doorstroom van water door de trommel afneemt met als gevolg een verschil qua waterniveau zowel binnen als buiten de trommel. Dit verschil wordt waargenomen door de vlotterschakelaar, waardoor de controller het spoelproces in werking zet.

Het apparaat reguleert dus zelf, aan de hand van de vervuiling, wanneer de sproeikoppen de zeef schoon spoelen. Het vuil wordt in de afvoergoot gespoeld. Er kan door u zelf gekozen worden of de sproeikoppen met schoon vijverwater of leidingwater (minimale druk 1 bar) spoelen. Het gefilterde water stroomt door de zeef heen en wordt teruggeleid naar de hoofdfilter. 

Mechanische filtratie draagt er zorg voor dat het grovere, zwevende afval uit het water wordt gefilterd. Bij biologische filtratie worden de afvalstoffen uit de vijver omgezet in onschadelijke stoffen door nuttige bacteriën.

Zuurstof is een zeer belangrijk aspect voor alle levende organismen in de vijver. Het is daarom van groot belang om het zuurstofniveau op peil te houden om zowel algengroei als het sterven van flora en fauna tegen te gaan. Een te kort aan zuurstof kan ontstaan door:

  • Een toenemende watertemperatuur in de lente en zomermaanden.
  • Ontbindend organisch materiaal wat zich op de bodem van de vijver bevindt, bijvoorbeeld voer en/of bladeren.
  • Planten en algen die ’s nachts zuurstof uit het water opnemen en dit vervolgens overdag geleidelijk weer teruggeven. Het zuurstof te kort in daardoor in de ochtend vaak groter.

Een zuurstoftekort in uw vijver is te herkennen aan traag zwemmende vissen, vissen die snakken naar lucht of elkaar verdringen op een zuurstofrijke plek. Indien u dit signaleert adviseren wij om uw vijver direct te beluchten. Zorg voor een goede watercirculatie aan het wateroppervlakte. Dit is mogelijk met behulp van een luchtpomp, waterval, fontein of tuinslang.

Een groene vijver is het gevolg van algenvorming. Er zijn twee soorten algen, namelijk draadalgen en zweefalgen. Zweefalgen zijn de veroorzakers van een groene gloed op het vijverwater. Het water is niet zuiver meer en een UV-C unit is hierdoor onmisbaar in elke vijver. De unit bestrijdt deze onzuiverheden met behulp van de vijverpomp, die het water door de UV-C unit pompt. Het water komt hierdoor in aanraking met de UV-C straling, wat de DNA structuur van uni cellulaire micro-organismen aantast (o.a. bacteriën, algen en virussen). De micro-organismen kunnen zich niet meer verveelvoudigen, sterven en verdwijnen uit het vijverwater. Dit resulteert zich in een zuivere schone vijver zonder toevoeging van chemicaliën.

Het juiste filtersysteem voorkomt een troebele vijver. Er zijn verschillende manier om het water te filteren.  Mechanische filtratie draagt er zorg voor dat het grovere, zwevende afval uit het water wordt gefilterd. Bij biologische filtratie worden de afvalstoffen uit de vijver omgezet in onschadelijke stoffen door nuttige bacteriën. Om groen water (veroorzaakt door algen) te voorkomen, wordt er geadviseerd om bij het filteren gebruik te maken van een UV-C lamp.

UV-C Verlichting

Over het algemeen gaat de UV-C verlichting van Filtreau minstens 9.000 uur mee. Na deze uren wordt de werking van de lamp minder. Per product staat de precieze werkingstijd aangegeven.

UV-C apparatuur is dé uitkomst tegen groen vijverwater en essentieel in iedere vijver. Het is een ecologische technologie die de waterkwaliteit bevordert en zorg draagt voor zuiver water zonder de toevoeging van chemicaliën. Daarnaast beschermt UV-C de fauna (vissen) tegen bacteriën en/of ziektekiemen.

Het vijverwater wordt door de UV-C unit gepompt door de vijverpomp, waar het vervolgens in aanraking komt met UV-C straling. Hiermee wordt de DNA structuur aangetast van uni cellulaire micro-organismen in de vijver. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, algen en virussen. Dit resulteert erin dat zij zich niet meer kunnen multipliceren en verdwijnen uit het vijverwater met als gevolg een schone zuivere vijver.

De gemiddelde levensduur van UV-C lampen is 9000 branduren. Als deze uren verstreken zijn, doet de UV-C lamp het nog wel, echter wordt het gewenste effect niet bereikt aangezien de kracht van de straling is afgenomen. Voor een optimale werking is het belangrijk dat de UV-C lamp eens in het jaar vervangen wordt. Amalgaam lampen hebben een langere levensduur. Deze hebben gemiddeld 12.000 branduren.

De UV-C lamp bevindt zich in kwartsglas. Indien hier aanslag op komt, vermindert de optimale werking van de UV-C lamp. Aanslag ontstaat bijvoorbeeld door algen of kalk. Daardoor is het mogelijk dat de UV-C straling het langsstromende water minder goed kan bereiken. Het is daarom van groot belang om het kwartsglas goed schoon te houden met behulp van een zachte doek om krassen te voorkomen in combinatie met een geschikt schoonmaakmiddel.

Contact opnemen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze klantenservice.


This website uses cookies to improve your web experience.
nl_NL